MER INFO FRÅN OFFROAD

Sågbacken Offroad drivs som en del av Hästveda Folkrace Club. Vi erbjuder offroadkörning under ordnade former på ett område som ständigt utvecklas.

Så här går det till på en vanlig träff:

* Klockan 10 skall alla ha checkat in och betalt deltagaravgiften. Leta efter någon med klubbdekal på bilen eller klubbjacka. Priser: 200:-/träff, medlemmar 100:-/träff.
Vill man bli medlem kostar det 250:-, kan betalas på plats.

* Prick 10 är det obligatoriskt förarmöte där reglerna för dagens träff gås igenom. Här får du även viktig information om de aktuella förutsättningarna i skogen. Har du frågor eller är ny i spenaten hjälper vi gärna till med utbildning och guidning.

* Om det finns intresse kör vi gärna en banvisning för nytillkomna. Vi tar er runt på de olika delarna av Sågbacken och terrängen blir successivt svårare. Åk med så länge du vågar.

* Klockan 12 är glöden redo på samlingsplatsen. Grilla medhavd korv eller något annat gott. Behöver du handla ligger det en bra butik inne i Hästveda. Toaletter finns i klubbstugan på folkracebanan.

* Vi fortsätter köra fram till 16. Passa på att leta nya slingor, kolla på kartan vad du har kvar att utforska. Sågbacken har massor med små vägar och slingor, men man kan behöva leta lite. Senast 16 skall du checkat ut, glöm inte stryka ditt namn på anmälningslistan så vi inte behöver leta efter dig i skogen!

Krav på fordonet:

* Fordonen får ha max 3,5 ton totalvikt, skall vara skattade, besiktigade och försäkrade = gatlegala. Arrangören förbehåller sig rätt att avvisa fordon som denne bedömer som olämpliga. Tillståndet att få bedriva verksamheten är alltid en känslig fråga och vi har bebyggelse alldeles intill området. Respektera våra grannar så respekterar de oss.
* ATV är ej tillåtna
* Brandsläckare och 1:a förband skall finnas i varje fordon
* Säkerhetsbälte skall vara på vid all körning.
* Presenning skall läggas under bilen på uppställningsplatsen.
* Respektera de skyltade enkelriktade backarna och parkera aldrig mitt i spåret.
* Använd stropp runt träd vid vinschning
* Rökning tillåten endast inuti fordonen
* Ingen nedskräpning.
* Vid miljöolycka kontakta arrangören. Saneringsutrustning och miljöstation finns på samlingsplatsen.

Vi rekommenderar att man tankar ner pdf-kartan i vänstermenyn på första sidan och har den med sig i sin mobil eller surfplatta.

HFRC rekommenderar:

För en standard 4*4-bil rekommenderar vi en tur i Björket, genom Tobbe Creek, i Storskogen eller Serpentinen, de flesta Skotarpåren och Bokbacken (som egentligen är en Ekbacke). Du klarar nog även vår fina Björkstigen, även om påfart och avfart kan vara lite trixiga. Enstaka stenar och stubbar och ett och annat grunt dike gör att det alltid finns utmaningar att tackla, även på de snälla slingorna.

En lätt modifierad bil kan ta sig fram nästan överallt - utom på de extremt svåra partierna i de nordöstra hörnet som vi kallar Sams Swamp. Varför inte testa lite mini formula offroad i slänterna ner mot den lilla sjön öster om samlingsplatsen? Kör upp en runda i Lilla Backen, där finns många alternativ med olika svårighetsgrad. Ta även en sväng genom någon av alternativen i Öglorna som bjuder på lite mer utmaningar. Ta med flick/pojkvännen upp till vår romantiska Utsikt eller åk bort till Stockabron och ta Höga Vägen. Skotarspåren och Serpentinen är sköna mossiga skogvägar.

En extrem offroadbil, finns här något för den? Som sagt är det nordöstra hörnet rejält tufft. Meterdjupt med lös jord, vattensjukt, stora stenbumlingar och allmänt besvärligt. Denna del av området är å andra sidan laglös - här kan du ge dig in i slyskogen och bana ny väg. I närheten av Stockabron på andra sidan vägen kan du även hitta stora stenbumlingar i branta backar, till och med ett Formula Offroad-parti vid Klinten, brevid den enkelriktade nerfarten.

Det finns runt en mil slingor att köra på. Det kräver dock att man som förare tar sig tid att utforska alla små avstickare och att man inte bara kör kortaste vägen från A till B. Sågbacken är en "Offroad Park", ett nöjesfält med många attraktioner på liten yta. Närheten till civilisationen och de korta avstånden gör även att det är mycket folk i skogen, det blir gärna lite folkfest på våra körningar. Någon kallade den för "Skånes High Chaparall".

Vi önskar alla välkomna till våra arrangemang! Är du nyfiken på offroad, funderar på ett offroad event eller vill ha utbildning - kontakta någon av oss i klubben så berättar vi mer. Medlemskap i klubben behövs inte för att köra, men kan lösas på plats - det är intjänat efter två träffar - och dessutom ingår då fritt inträde till folkrace på Harabacken! Vill du komma ännu billigare undan så kom på våra arbetsdagar och jobba ihop till friplåtar till körningarna!

Vill du ha mail när det kommer nya inlägg? Bli medlem på forumet, klicka "Bevaka denna kategori" när du står i t ex "Träffar".

Länk till Hästveda FolkRace Club http://www.hfrc.se

Länk till SBF sidor om offroad https://www.sbf.se/sportgrenar/offroad/

Koordinater:

RT90:X: 6240512, Y: 1384462
WGS84:Lat N 56° 16′ 34″ Lon E 13° 56′ 24″
Decimal: 56.2786, 13.9399

https://goo.gl/maps/GV8rB33EnPv